Voor de grote oversteek

Posted on Mar 11, 2017
Voor de grote oversteek

Ik ben nu een week in Shelter Bay Marina, Colon Panama. We zijn druk met alle voorbereidingen, want ja dat hoort ook bij een grote oversteek. En er zijn altijd klusjes te doen aan boord. Ook hier leer ik weer veel van, even een weerstandje tussen een snoertje solderen, iridium kastje installeren (dit is om af en toe een berichtje of smsje naar te kunnen sturen vanaf zee), snoeren wegwerken en ik moet de boodschappen doen voor 60 dagen op zee (worst case scenario). Eh ja, hoe?! Het voelt ook wel als een grote verantwoordelijkheid, zonder komen te zitten zou een beetje lullig zijn. Natuurlijk overleg ik uiteindelijk ook met Peter (de schipper) en dan maar hopen dat we het goed hebben ingeschat. Halverwege kijken wat er nog is en dan verspreiden over de volgende maand, zoiets zal het wel worden. De eerste weken met vers voedsel zal ik allemaal nog wel lekkere recepten kunnen maken, maar daarna wordt het bonen in tomatensaus enzo. 😉 Hopen dat we nog wat vis vangen onderweg. Op San Blas heb ik instructies daar voor gekregen van iemand, maar ja je moet het ook nog maar even doen. Veel googlen en aan zeilvrienden tips vragen, dan kom je er wel hoor! Er zijn veel windstiltes voorspeld, dat zal lastig worden, maar we hebben het nu ruim gerekend. Deze reis is 1 grote leerschool!! Weer een kwestie van gewoon maar DOEN!

Voor mij is het ook wennen om samen met iemand op een boot te zijn. Ik ben zo m’n vrijheid gewend en gewend om helemaal mijn eigen ding te doen. Nu moet je ineens rekening houden met iemand anders en zijn er weinig momenten voor jezelf. Dat vind ik af en toe echt lastig en dan verlang ik soms naar een eigen plekje. Maar ik weet ook dat een droomreis nooit altijd alleen maar een droom is! Die momenten horen er nu eenmaal ook bij. Maar daar staan de mooie dingen die je beleefd tegenover en daar doe je het voor. Dat is avontuur. Geen dag is saai, dat in ieder geval niet! Never a dull moment! En Peter, de schipper, en ik hebben iig ook veel lol. Zelfs tijdens de rotste klusjes. Met een beetje humor en lachen, maak je het een stuk leuker.

Onze electro motoren zijn niet sterk genoeg om 5 knopen snelheid te halen, wat verplicht is in het kanaal, daarom moest er ook nog een extra motortje bevestigd worden. Een paar dagen geleden gingen we proefvaren, maar dat ging niet helemaal goed. Nu stond er ook veel wind. En morgen gelukkig niet. Peter heeft de motor aangepast, nu maar hopen dat het wel gaat lukken. Verder moest het onderwaterschip nog schoon, dat zou heel veel snelheid schelen. Ik zou eigenlijk ook een deel doen, tot ik hoorde dat er in de haven 3 krokodillen rondzwemmen. Ik wil echt het water niet in dan! Gelukkig maakt Peter er geen probleem van en deed het toen zelf. Ik stelde voor om te betalen om het schip eruit te laten takelen, maar boven water gaat dan een hoop anti fouling, beschermlaag tegen aangroei, er weer af. Nu ja, ik vond het een beetje lullig, maar ben toen andere klusjes aan boord gaan doen die ook nog nodig waren. Carol gaat niet het water in waar krokodillen zijn, ook al wordt er gezegd dat ze waarschijnlijk niet gevaarlijk zijn. Maar niemand kon garanderen dat het niet gevaarlijk was.

Er zijn hier in de haven heel veel leuke dingen te doen. Er zijn lezingen van zeilers, iedere morgen yoga, natuurwandelingen, bbq’s, muziekavonden en buitenfilms. Wel jammer dat ik daar weinig tijd voor heb en als ik dan ff tijd heb voor mezelf, wil ik ook echt even lekker in mn uppie relaxen 😉 Vanavond is er nog een groot feest voor Pacific zeilers. Mooi afscheid hier voor ons 🙂

Morgen dus de grote tocht door de Panamasluizen, met 1 overnachting na de eerste sluizen. Dat wordt gezellig, want Sue en Larry gaan dezelfde dag en Peter en Larry hebben een aantal nummers ingestudeerd om vanavond op het feest te spelen. Dan zullen ze vast de gitaar en ukelele weer pakken tijdens de overnachting op het meer na de sluizen. Daarna liggen we nog 1 of 2 nachten in Panama City voordat we de grote oversteek gaan maken. Dit zal dus de laatste blog zijn voor die oversteek en de volgende zie je pas weer verschijnen op de Markiezen!! Damn, wat zal het heerlijk zijn om daar aan te komen!!! Daar weer genoeg te schrijven denk ik!! 🙂 Tot over meer dan een maand (of zelfs 2 maanden ;))

Leave a Reply